Det nordiske bilsalg - marts 2025
Det nordiske bilsalg i marts hører ikke under kategorien ”prangende”. Mens både Danmark, Sverige og Finland oplevede tilbagegang for antallet af nyregistreringer, så endte Norge med et plus på 36,5 %. Dog klarer alle markeder, bortset fra det finske, sig igennem Q1 med grønne tal for personbilerne.
Antallet af nyregistrerede personbiler i Norden holdt sig på et relativt beskedent niveau i marts. Dog oplevede Norge en flot vækst på 36,5 %, men den skal ses i lyset af et rekordlavt niveau året forinden. Danskerne stod for den største tilbagegang med 11,2 %, det finske personbilssalg gik tilbage med 4,8 % og det svenske med beskedne 0,9 %.
Trods det afdæmpede martssalg, så klarer både Norge, Sverige og Danmark sig igennem Q1 med skindet på næsen med fremgange på henholdsvis 42 %, 5,1 % og 1,4 %, mens Finland må forholde sig til en tilbagegang på 9,4 % i forhold til Q1 2024.
Trods tilbagegangen aner man dog en forsigtig optimisme hos finske Value Clinics administrerende direktør, Teemu Rennola, der udtaler:
”I marts viste det finske bilmarked tegn på stabilisering efter en udfordrende start på året. Nyregistreringer af biler faldt med 4,8 %, hvilket er en klar forbedring i forhold til de kraftigere fald i januar og februar, og det indikerer en mulig tendens mod bedring. Importørerne har et positivt syn på udviklingen på bilmarkedet, og ordrebeholdningen er begyndt at vokse. Vi håber, at disse positive forventninger vil blive til virkelighed."
Ingen stor jubel trods godkendte salgstal
Trods de udmærkede kvartalstal for både Sverige, Norge og Danmarks vedkommende, så er stemningen hos de nordiske interessenter dog blandet.
I Sverige glæder man sig over at se salgstal i plus, men der er fortsat langt til de niveauer, man tidligere har oplevet, og generelt er markedet påvirket af lavkonjunktur. Andrée Peters fra Bilstatistik.se udtaler:
”Sverige befinder sig fortsat i en lavkonjunktur, som hæmmer både forbrug og investeringer. De svenske husholdningers konjunkturindikator fortsatte med at falde i marts og er styrtdykket de sidste to måneder. Stemningen blandt svenske virksomheder er mere blandet. Den nuværende usikkerhed betyder, at bilbranchen sandsynligvis må vente lidt endnu på det længe ventede vendepunkt.”
Et lignende billede tegner sig Norge, hvor de på overfladen flotte væksttal heller ikke giver anledning til de helt store armbevægelser. Til gengæld imødeser forbrugerne et rentefald:
”Den økonomiske situation gør det mere udfordrende for mange at prioritere køb af ny bil sammenlignet med for nogle år siden, siger han og henviser til, at aktiviteten på brugtbilsmarkedet også ligger stabilt højt og på niveau med 2022 og 2023. Det er et tegn på, at mange stadig har behov for at udskifte den bil, de har, men at der nok skal en eller to rentenedsættelser til, før flere vælger at investere i en helt ny bil”, siger adm. direktør for norske OFV, Øyvind Solberg Thorsen.
I Danmark er bekymringen tilsyneladende ikke helt så stor:
“Marts bød på et nedadgående udsving i bilmarkedet, og selvom det selvfølgelig ikke er noget, vi glæder os over, er det heller ikke noget, der giver anledning til større bekymring. Vi hæfter os ved, at salgsniveauet for første kvartal er stabilt sammenlignet med sidste år, og at de danske forbrugere stadig udviser interesse for nye biler,” siger Mads Rørvig, adm. direktør i Mobility Denmark.
En sjælden tilbagegang for de norske elbiler, mens Danmark og Finland øger
Mens det danske elbilsalg kun går én vej, så blev det til en relativt stor tilbagegang, fra 89,3 % sidste år til 84,1 %, for de norske elbilregistreringer. Det er dog næppe noget, der får de norske elbilfortalere til at ryste på hænderne, for en stor del af forklaringen skal findes i en betydelig afgiftsstigning for pluginhybrider, der trådte i kraft 1. april, og det er i høj grad der, de manglende elbilandele er vandret hen. Desuden lukker nordmændene Q1 med en elbilandel på 91 %, så helt skidt kan man bestemt ikke sige, at det er.
I Sverige blev det til endnu en måned med en svag tilbagegang for elbilerne, denne gang på lidt over 3 %, sammenlignet med marts måned sidste år.
I Finland og Danmark går det til gengæld den anden vej. Danmark fortsætter på vækstbølgen og udbygger sin elbilandel fra 42,1 % i marts sidste år til 65,8 % i år. Det svarer til en stigning på mere end 56 % på et enkelt år.
Også i Finland er der grund til optimisme over udviklingen for elbilerne. Her er man i marts gået fra en registreringsandel på 28,6 % sidste år til 39,4 % i år, hvilket svarer til en stigning på små 38 %.
Den grønne bestand vokser i hele Norden
Skal der laves en umiddelbart positiv overskrift, som gør sig gældende for alle fire markeder, så må det være, at bestanden af elbiler vokser markant på alle fire markeder.
Ikke overraskende fører Norge dét kapløb med en elektrisk personbilbestand på godt 28 %. Ser vi på, hvordan andelene har udviklet sig det seneste år, så er det dog tydeligt, at der sker noget i alle fire lande. I Danmark er andelen gået frem med 70 %, i Finland med små 46 %, i Sverige med 23 % og trods det flotte udgangspunkt er elbilbestanden i Norge øget med 15 %.
Videregivelse af data
Videregivelse af tal og data fra artiklen må kun finde sted med kildehenvisning til:
Danske data: Bilstatistik.dk
Svenske data: Bilstatistik.se
Norske data: Opplysningsrådet for veitrafikken
Finske data: Value Clinic (Transport- og kommunikationsmyndigheden Traficom, Trafik- og transportregisteret)